În proiectele de amenajare cu sticlă, calitatea sticlei laminate reprezintă un punct central, nu doar pentru aspectul final al spațiului, ci și pentru siguranță.
Pentru a face întregul proces mai facil pentru tine, am pus laolaltă câteva informații utile din industrie care te vor ajuta să obții rezultatele dorite.
5 mituri despre laminarea sticlei
De-a lungul activității noastre profesionale, am observat că, în jurul domeniului laminării sticlei se învârt anumite mituri, nu doar despre procesul de lucru, ci și despre siguranța pe care o oferă sticla laminată. Așadar, ne dorim să demontăm aceste presupuneri și să îți oferim o experiență de lucru optimă.
- Laminarea face sticla complet rezistentă la spargere: Deși laminarea îi poate oferi sticlei o rezistență mai mare la spargere, există riscul, ca, în cazul unui impact puternic, aceasta să fie afectată.
- Laminarea este la fel ca geamul termopan: Geamul termopan este diferit de sticla laminată. Acesta este format din două sau mai multe foi de sticlă izolate termic ce au un spațiu între ele. Pe de cealaltă parte, laminarea implică lipirea mai multor foi de sticlă, cu ajutorul foliilor și a temperaturii ridicate.
- Laminarea afectează claritatea sticlei: Tehnologia de laminare modernă utilizează materiale de înaltă calitate care nu afectează claritatea sticlei. Materialul de laminare este transparent și nu ar trebui să distorsioneze vizibilitatea.
- Laminarea nu oferă protecție UV: Multe materiale de laminare sunt proiectate pentru a oferi protecție împotriva razelor UV. Cu toate acestea, nivelul de protecție poate varia în funcție de tipul de laminare utilizat, așa că este important să alegi un produs corespunzător pentru nevoile tale.
- Oricine poate să lamineze sticla: Laminarea sticlei este un proces complex care necesită echipament și cunoștințe tehnice specializate. În caz contrar, se poate ajunge la rezultate nesatisfăcătoare și la un aspect neplăcut.
Care sunt elementele care definesc calitatea unei sticle laminate?
Uneori, poate fi destul de dificil să evaluezi calitatea sticlei laminate fie pentru că nu ai un reper concret, fie pentru că nu știi care sunt punctele-cheie pe care ar trebui să le iei în calcul. Așadar, pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi cum ar trebui să arate un proces de laminare a sticlei, am pus laolaltă 3 dintre cele mai importante aspecte la care să fii atent:
Calitatea – calitatea sticlei laminate poate fi observată în mai multe aspecte: suprafața netedă, fără impurități sau denivelări, claritatea ei, dar și modul în care protejează fonic.
Siguranță – sticla laminată ar trebui să ofere un grad ridicat de siguranță pentru că este mai rezistentă la impact sau la spargere.
Durabilitate – sticla laminată are o perioadă îndelungată de viață, motiv pentru care este folosită nu doar în proiecte interioare, ci și exterioare.
Top 3 certificări pentru calitatea sticlei laminate
În domeniul prelucrării sticlei, există anumite certificări care au scopul de a garanta nivelul de siguranță și de calitate al sticlei laminate. Așadar, în urma acestor certificări, poți fi sigur că sticla pe care ai achiziționat-o poate fi folosită cu succes în proiecte.
Uite care sunt 3 dintre cele mai importante certificări în ceea ce privește calitatea sticlei laminate:
- EN ISO 12543 (Standardul European pentru Sticla Laminată): Acest standard european stabilește cerințe pentru sticla laminată și asigură conformitatea produsului cu standardele europene de calitate și siguranță.
- SGCC (Safety Glazing Certification Council): SGCC este o organizație americană care oferă certificare pentru produsele de sticlă utilizate în aplicații de siguranță, inclusiv sticla laminată. Acest certificat este relevant pentru piața americană și te asigură că sticla laminată îndeplinește cerințele de siguranță stabilite de SGCC.
- CE Marking (Marcarea CE): Este important ca produsele comercializate în Uniunea Europeană să aibă marcajul CE, care indică conformitatea cu cerințele europene de siguranță și calitate. Sticla laminată care poartă marcajul CE trebuie să respecte standardele europene relevante pentru a putea fi distribuită.
Cum evaluezi calitatea sticlei în 60 de secunde?
Cu toate că poate părea complicat, există câteva modalități prin care poți să evaluezi calitatea sticlei într-un timp atât de scurt. Însă, din cauză că testarea presupune un timp mai îndelungat, analiza sticlei în 60 de secunde nu va duce, neapărat, către niște rezultate concludente.
Iată ce poți face pentru a observa, în mare, care este starea în care se prezintă sticla laminată:
- Verifică marcajul sau certificarea: Sticla laminată care are un marcaj sau o certificare corespunde normelor de calitate și de siguranță.
- Examinează suprafața sticlei: O sticlă laminată de înaltă calitate ar trebui să aibă o suprafață netedă și fără defecte semnificative, precum zgârieturi sau denivelări.
- Verifică uniformitatea culorii și transparenței: O sticlă laminată de calitate va avea o culoare uniformă, fără a prezenta pete sau diferențe de culoare.
- Verifică grosimea sticlei: Dacă aveți acces la un instrument de măsurare, poți verifica grosimea sticlei. Aceasta trebuie să corespundă specificațiilor tehnice ale produsului.
Așadar, calitatea sticlei este un factor-cheie în procesele de laminare, nu doar datorită siguranței pe care o oferă, ci și a durabilității în timp. Descoperă și tu cum poți să ajungi la sticlă laminată de calitate, implementând soluțiile Lami Glass. Poți discuta cu unul dintre consultanții noștri, pentru a stabili toate detaliile necesare.