Tehnologiile Pujol implementate de experții LamiGlass

Testare sticla laminata

Testarea sticlei laminate – criterii de evaluare a rezistenței

În industria prelucrării sticlei, testarea produsului final este un pas important atât din punct de vedere estetic, cât și din punctul de vedere al siguranței. Pujol, partenerul nostru în livrarea de consumabile pentru laminarea sticlei, a realizat astfel de testări, cu diferite tipuri de impact.

Citește articolul nostru, descoperă toate testele pe care le-au făcut operatorii Pujol și asigură-te că sticla pe care o folosești în proiectele tale se ridică la un nivel înalt de siguranță și durabilitate.

Ce presupune testarea sticlei laminate?

În linii mari, testarea sticlei laminate este un proces prin care se verifică cât de bine se comportă aceasta sub diferite condiții. Și, pentru a fi considerată sigură de folosit, aceasta trebuie să treacă anumite teste de rezistență și impact:

1. Testul de impact – sticla este supusă unor lovituri, pentru a vedea cum rezistă. Se folosește un obiect greu care se lasă să cadă pe sticlă, de la diferite înălțimi.

2. Testul de rezistență la temperatură – sticla laminată trebuie să reziste și la schimbări mari de temperatură. În acest test, sticla este încălzită și răcită repetat, pentru a verifica dacă se crapă sau se deteriorează.

3. Testul de durabilitate – acest test evaluează în cât timp și în ce condiții își păstrează sticla calitățile pe care le-a avut inițial.

Toate aceste teste ne ajută să fim siguri că sticla laminată folosită în diferite proiecte este sigură și de calitate ridicată. Prin urmare, când vezi o ușă din sticlă laminată, poți fi sigur că a trecut prin toate aceste „probe” înainte de a fi montată.

Testarea sticlei laminate

Pujol, partenerul nostru în proiectele de prelucrare a sticlei, a realizat mai multe teste prin care să evalueze rezistența sticlei laminate. În cadrul acestora, au fost verificate atât balustrade, cât și copertine din sticlă.

Testarea copertinelor din sticlă

Primul test făcut de specialiștii Pujol este cel al sticlei laminate folosită pentru copertine. Au fost testate 3 bucăți de sticlă:

  • O bucată de sticlă rezistentă la căldură 8 + 8/1,52 mm, laminată cu folia PVB – nu a trecut testul, sticla s-a prăbușit în mai puțin de 24 de ore.
  • O bucată de sticlă rezistentă la căldură 8 + 8/2 mm, laminată cu folia AB-AR – testul a fost trecut, bucata de sticlă și-a susținut greutatea mai mult de 24 de ore.
  • O bucată de sticlă securizată 8 + 8/2 mm, laminată cu folia AB-AR – sticla a rezistat mai mult de 30 de zile, fără să se prăbușească.

Cu alte cuvinte, sticla laminată este proiectată pentru a rezista în timp și a oferi siguranță chiar și în cazul unor impacturi puternice.

Testarea balustradelor din sticlă

Următorul test a fost cel al balustradelor din sticlă laminată. Aici, a fost folosită o singură bucată de sticlă securizată 10 + 10/2 mm, laminată cu folie de tip AB-AR, lovită repetat.

În urma testului, s-a ajuns la următoarele rezultate:

  1. Primul test de impact a avut o energie mecanică de 600 Jouli – sticla laminată nu a suferit nicio modificare. La a doua lovitură, primul strat de sticlă a fost afectat.
  2. Al doilea test de impact a avut o energie mecanică de 350 Jouli – în urma lui, a fost afectat și al doilea strat de sticlă.

Însă, cu toate că, la interior, sticla s-a crăpat, aceasta și-a susținut greutatea și nu a căzut.

Pe lângă aceste teste de impact, a mai fost realizat unul suplimentar asupra unei bucăți de sticlă float de 6+6/2 mm, fixată la 250 mm față de margine.

  1. Asupra bucății de sticlă a fost aplicată o lovitură cu o energie mecanică de 350 Jouli – testul a fost trecut cu succes.
  2. Al doilea test a constat într-o lovitură cu o energie mecanică de 1000 Jouli – de asemenea, testul a fost trecut și sticla nu s-a prăbușit în urma impactului.

Testul greutății

La final, a fost realizat, asupra unei bucăți de sticlă laminată, și un test al greutății. Deasupra ei au fost așezate 2 blocuri de ciment, în condițiile unei temperaturi de 50°C. După 24 de ore, sticla nu s-a prăbușit.

Așadar, sticla laminată corespunzător poate să ofere o rezistență ridicată la impact și la factorii exteriori, fără să creeze probleme de siguranță.

Dacă și tu îți dorești să implementezi o soluție pentru laminarea sticlei, poți lua legătura cu echipa LamiGlass care îți va oferi toate detaliile necesare.